Hem ljuva hem

Så var jag äntligen hemma i Kiruna. Lägenheten nere i Umeå är tömd och städad och hästen har fått en stallplats. Instruktörsutbildningen jag ska gå genom Kiruna SBK startar på riktigt om ett par veckor. Nu börjar det klia i fingrarna. Man vill ju som ha något att sysselsätta sig med.

Men de senaste dagarna har jag inte kunnat göra mycket annat än att ligga still. Har haft en djävulsk mensvärk som jag inte skulle önska min värsta fiende. Igår ville jag faktiskt ta livet av mig när det var som värst. Som tur var så hade jag för ont för att orka göra något.

Till råga på allt så börjar Kia bli riktigt uttråkad av att ha en matte som bara ligger ner. Så hon irriterar de andra hundarna och är allmänt gnällig, som om hennes mål i livet är att göra mig förbannad. Med den här värken är det ju inte en svår uppgift precis. Djupa andetag... djupa andetag....

Umeå nästa

Resan upp med Alma gick jättebra. Hon har hunnit med att springa rakt genom eltråds-staketet och få en ny vän i form av en liten ponny. Hoppas att allt går bra nu när jag är borta.

Imorgon blir det raka vägen ner till Umeå med mamma. Vi ska packa ihop lägenheten och ta med oss allt upp. Det är tur att man har föräldrar som hjälper till. Hoppas bara att min brevlåda inte är alldeles överfull. Den har ju inte blivit tömd på typ en månad. Just nu är jag sliten men det är jävligt skönt att allt det här flängandet fram och tillbaka är slut nästa vecka. Då kan jag äntligen börja bli less på lilla Kiruna igen.

Allt löste sig

Lilla vovven har hittat hem! Husse kom för att hämta honom för en liten stund sedan. Och jag tror jag har förklaringen till varför han rymde hemifrån. En livlig unghund och sävlig pensionär (antar jag) passar kanske inte som handen i handsken. Allt löste sig ju iallafall. Jag hade antagligen tagit livet av mig om lillvovven hade varit tvungen att stanna här över natten. Han kunde ju inte slappna av med alla snygga tikar här i huset.

Förutom att vara hundräddare har jag lastat släpet fullt med hästskit. För att spara på mina axlar och nacke lastar jag idag och kör iväg det imorgon. Kvar blev dock mer än hälften av skitsäckarna. Kanske hinner jag åka en till sväng innan helgen. Får se hur sliten jag är imorgon kväll. Nu blir det iallafall en välförtjänt vila innan hästarna ska in för natten. Måste bara putta bort taxen som ockuperat min kudde.

Gulligt litet hittebarn

Nu finns det plötsligt 4 hundar på Edet. Men det kanske är bäst att börja från början på den här, än så länge korta historien.

Jag var på väg hem från Morjärv, hade lämnat in ett punkterat däck på lagning. Just vid Orränget höll jag nästan på att köra på en liten hund. Eftersom jag inte såg en människa någonstans så tvärnitade jag. Det var enkelt att fånga hunden, han bara strosade fram för att hälsa. Med lillvovven i koppel gick jag för att knacka på i det närmaste huset. Men ingen öppnade. Så här sitter jag då med en jättesöt liten kille som ingen har anmält försvunnen. Förhoppningsvis löser det sig innan jag ska iväg med Alma till Kiruna.

Ibland blir man överraskad. Hujja...

Lite kort...

Vill bara slå en del folk på näsan - de som säger att taxar inte går att lära saker. Det tog 5 minuter och 4 frolic att lära Deci snurra runt. :P Föresten kan hon mest kommandon av mina vovvar; sitt, ligg, stå på bakbenen, sitta på rumpan med tassarna i luften, rulla runt, hoppa över (saker), ligga på sidan, och nu snurra runt också. Taxar är både lättlärda och villiga att arbeta. Konstigt nog har jag aldrig kunnat lära henne att skälla på kommando. Kanske skäller hon sig less i det vardagliga livet.
Kia har föresten lärt sig stå-kommando, nu ska jag börja med att gå fot och så fort jag köper en apport så startar jag med det också. Om agility-utrustningen fortfarande är uppställda i Kiruna så ska jag dit så fort jag kommer hem. För det tror jag verkligen hon skulle tycka om.


Skitglad...

Den enda hunden som är någorlunda normal i den här flocken är Noname. Igår kväll kom Kia in i TV-rummet och luktade skit ur munnen. När jag sen gick ner på toaletten såg jag småspår av en bajshög. Hon har alltså käkat upp en hel hög av sin egen skit. Det måste vara det äckligaste en hund kan göra. Deci har börjat mumsa på all skit hon kan hitta ute... Frågan är bara varför?

Från knäppa hundar till en god nyhet. Äntligen får jag iväg Alma från stugan och kan åka hem till Kiruna. På lördag sker det! Sen blir det full fart till Umeå på måndag för att rensa ut lägenheten. Men sen ska väl allt det här flackandet vara färdigt. Då är det bara att koncentrera sig på instruktörsutbildningen och fortsätta att leta lägenhet. Å så fortsätta med Kias träning såklart. Även om man vet att allt ordnar sig så är det en lättnad när allt väl faller på plats.


Natten var underbar

Jag har inte sovit så bra på flera år. När jag vaknade var jag helt utsövd och hade inte ont någonstans. Helt jävla fantastiskt. Ibland förvånar min kropp mig på positiva sätt.

Och det var det mest uppseendeväckande som har hänt här på Edet idag.

Tumult helg

Så har man varit i kära Kiruna. Förutom att jag känner mig som en åsna bland hästar har det varit trevligt och ganska produktivt. Mest har jag sprungit runt och träffat folk som det är obligatoriskt att snacka med om man är i stan, morsan och familjen Singh med andra ord. ♥

Resan tillbaka till stugan var dock ett mindre helvete. Ont som FAAN i benet och inget att göra åt. Smärtstillande är ju inte att tänka på när jag ska köra. Då skulle jag säkert somna och som alla säkert kan ana slutar sånt aldrig bra. Nu är jag iallafall hemma i stugan med väldigt efterlängtade mediciner i kroppen. Nu är det bara att lägga sig ner på soffan och vänta på att de börjar verka. Skööönt...

ÄNTLIGEN!!!

SNART ÄR JAG I KIRUNA IGEN!! Men bara för en natt, sen är tillbaka till bushen. Trodde inte man kunde bli såhär exalterad av lilla Kiruna. Fast jämfört med Edet är det ju en metropol. Det finns alltid någon som har det jävligare.

Hur busar en hyperaktiv Kia och en surpuppa-Deci? Jo, taxen ligger under soffan och biter på storvovven, som försöker bita tillbaka. Överallt i hela världen är det Kia som har övertaget eftersom hon är större, men under soffan regerar Deci. Kia har försökt sig på att krypa in efter Deci. Jag kan väl säga som så att det inte har varit en särskilt god idé. I förmiddags var jag tvungen att lyfta lite på soffan och dra ut henne.

Det märks att hundarna börjar bilda flock nu. De tittar extra runt omkring när någon är borta. Tillit finns inte där än, men det kommer väl. Kia skulle ju kunna vara mer förtroendeingivande - istället för att vara en outhärdlig busunge emellanåt.


Besökshunden Noname

Nu börjar jag bli galet sugen på att utbilda Noname som besökshund. Hon hade trivts som fisken i vattnet med att gå runt och bli klappad utan slut. Plus att jag tror att hon har perfekt psyke för sånt. Om folk beter sig konstigt så går hon för det mesta ändå fram för att bli klappad om hon har chansen. Inte särskilt praktiskt om man har hundrädda människor runt sig, då får man bevaka henne lite grann. Men samtidigt är hon lydig och lyssnar bra, det är bara minnet som inte är på topp. Hon har ju ändå blivit slagen i huvudet med en stekpanna för inte så många år sedan. (Det var inte jag som gjorde det, utan en viss brorson. Men Noname älskar honom ändå - och jag också för den delen.)

Kanske skulle Kia också passa, men hon har nog fortfarande lite för mycket spring i benen. Hur som helst ska jag nog tackla instruktörsutbildningen först. Ett steg i taget. Men just nu har jag en "hoppa-jämfota"-period, dvs. jag vill göra allt på en gång.

Saknar er...

Vissa dagar är fortfarande svåra. Jag har svårt att släppa det faktum att jag inte kommer få träffa varken farmor eller brorsan. Trots att det har gått flera år sedan farmor dog går det inte en dag utan att jag saknar henne. Vad gäller brorsan så är såren vidöppna fortfarande. Kanske försvinner aldrig saknaden. Det är svårt att komma ihåg alla fina stunder utan att inse att det är omöjligt att skapa nya minnen.

För att muntra upp mig själv googlade jag valpar. Då hittade jag en ur gullig bild på en pytteliten valp. Eller så har människan som håller i den världens största händer...


Oh happy day

Idag har det blivit flera små träningsstunder med Kia. Än håller jag bara på med sitt, ligg och stå. Sitt och ligg kan hon ju redan, och stå är på gång. Men hela tiden känns det som om hon bara gissar sig fram. Jag har inte fått se lampan tändas i hennes hjärna än. Antagligen beror det på att hennes koncentrationsförmåga är ungefär lika med noll. Så fort man inte ger henne godis varje gång splittras hennes uppmärksamhet. Det är bara att fortsätta vara positiv och lugn, och hoppas att hon blir bättre med tiden. Bakbenstafsandet går iallafall fantastiskt. Nu kan jag göra nästan vad jag vill med hennes ben utan att hon protesterar. Började träningen med att hålla på i munnen på henne och det var inte populärt. Men det ger sig säkert också tillslut.

Just nu leker Noname med Kia. Det är första gången jag har sett Kia ligga på rygg medan hon busar. Kia är dominant och leker på det sättet också. Men Noname tål inte sånt så jag tror det är bra att de två busar. Då kanske hon lär sig när det är dags att sluta. Kia skulle säkert kunna hålla på i all evighet annars. Hon retar andra hundar tills de antingen börjar busa med henne eller blir förbannade och börjar jaga henne. Till och med Laika vill inte busa med henne längre.

Livet går alltså rätt bra ute på Edet. Trots regniga dagar och leriga tassavtryck över hela köksgolvet. Just ja, det ser ut som att det blir instruktörsutbildning genom SBK för mig. Ibland leker livet.


Kia får kunglig behandling

Har upptäckt att Kia har problem med att ligga på sidan medan man håller i hennes ben. Stretching var  helt uteslutet, och det kan ju vara bra att kunna stretcha sin hund. Så jag har börjat träna på saken. Har lagt henne ner på sidan och gett henne avslappningsmassage medan jag försiktigt håller i och drar hennes ben lite hit och dit. Små små steg i taget för att hon ska vara lugn hela tiden. I början tyckte hon det var väldigt obehagligt. Massagen var såklart mysig, men så fort jag övergick till att röra hennes ben blev hon stel och försökte dra åt sig benen. Efter några gånger har hon blivit mycket bättre. Men bara när det gäller frambenen, de kan man tillochmed stretcha lite försiktigt. Bakbenen tycker hon fortfarande inte om att man rör i.

På kvällarna brukar hon pipandes bita sig själv i hasen. Då tänker man ju direkt att hon kanske har ont där, men jag tror inte det. Säger man åt henne så slutar hon direkt och under dagarna gör hon det inte alls. Personligen tror jag att hon har uppdämd energi som hon är van att frigöra på det sättet. Helt enkelt en liten ångest-ovana.

Nu ska jag iallafall hindra henne att göra sådär på kvällarna, och jobba mer på bakbenstafsande. Fortsätter hon vara sådär rädd om sina bakben tar jag nog en röntgenplåt på henne. Eftersom jag vill dra med henne i vinter så riskerar jag ju att förstöra henne helt om hon inte är frisk. Ny hund innebär bara mer oro - och en hel del träning...


Vackra Kiruna

För ett år sedan var jag ny på journalistutbildningen vid Umeå Universitet. Då hade jag helt andra framtidstsikter än jag har nu. Idag är det bara arbete med hundar som jag strävar efter. Skulle helst vilja starta ett hunddagis, men planerna för det är så overkliga ännu. Att hitta en passande lokal är ett stort steg som jag inte är klar för än på långa vägar. Hur man sen ska få det att funka vill jag inte tänka på. Den andra ambitionen jag har är att bli instruktör för hundkurser. Först såg jag ingen annan utväg än att betala för utbildningen. Tänk vilken fantastisk tur jag har att Kiruna Brukshundsklubb ska starta en kurs. Ibland får man lite flyt. Nu gäller det bara att klämma sig in som deltagare. Det lät positivt, men jag måste snacka med hon som håller i kursen också. Det blir en uppdatering senare när jag har fått tag på henne.

För varje steg framåt jag tar blir det bara tydligare och tydligare att beslutet att flytta tillbaka till Kiruna är helt rätt. Om inte annat så för naturens skull.Utsikten från min förra lägenhet på 6:e våningen på Gruvvägen. Inte alla som vaknar till det här varje morgon.


Tydligen har jag barnasinnet kvar

Om jag stannar här i stugan mycket längre till så kommer jag gå i barndom. En väääldigt stor del av mitt tv-tittande fylls av de fyra tecknat-kanaler som finns här. Det finns ju nästan alltid något bra att titta på. En serie som jag kommer ihåg från tiden i Piteå är Grim & Evil. Det var två korta avsnitt om Grim - liemannen som måste stå ut med en VÄLDIGT ond flicka och en MYCKET dum pojke - och Evil - en ond militär med storhetsvansinne som råkat ut för en olycka, det enda som överlevde var hjärnan och magsäcken som nu sitter fast på en gorillakropp. The grim adventures of Billy and Mandy går fortfarande, men Evil är tyvärr borta från rutan.

Bara det faktum att jag kan skriva såhär mycket om bara tecknat är skrämmande. Det är nog dags att byta kanal till något mer vuxet. Simpsons kanske? haha - jag är så rolig

                        

Här är dem. Det enda som stör mig är Billys enorma jävla näsa.


Mamma har alltid rätt

Igår klagade jag över vädret. Mamma skrev en kommentar om att väder alltid ändras. Och såklart! Tisdagen bjuder på gassande solsken och klarblå himmel. Det är skälet till varför man alltid ska lyssna på sin mamma. Sedan råkar ju min mamma vara en alldeles underbar människa också... även när hon har rätt. :)

För att ta vara på det underbara vädret tänkte jag gå en riktigt lång tur med hundarna. Ja, det beror ju på hur långt jag kommer innan skogsvägen är en enda lervälling. Om jag väntar lite kanske det hinner torka upp.

Sent på kvällen igår tog jag ut Alma, gulle-hästen, på ängen för lite longering. Först gick det bra, sen försökte hon springa därifrån. När jag försökte jobba henne lite mer i form med tömkörning gick det åt helvete. Tyvärr har jag en väldigt envis häst som inte tyckte att det var kul att gå runt med mig medan kompisen stod inne i en varm box och käkade hö. Det är tur att Alma också är den mest kärleksfulla och genuint snälla häst jag nånsin har träffat. Här är hon!


Väderrapporten

Nu börjar jag bli less på att bo här ute i bushen. Det är bara kallt och regnigt hela tiden. Inatt var det storm och jag trodde att takplattorna skulle lossna. Men de var kvar i morse så som vanligt lät det värre än det var. Hästarna var lika glada som vanligt att få gå ut i hagen. Men dem står utan täcke, så nu ber jag till den där grå tråkiga himlen att den inte ska börja avge en massa vattendroppar. Då måste jag bli ännu surare än jag redan är. För det enda som är värre än pissigt väder är att behöva gå ut i pissigt väder, och möjligtvis leriga små taxtassar i sängen till följd av pissigt väder.  


Äntligen klicker

Nu äntligen blev det av att köpa en klicker! Kia har fått gosa in sig i familjen nu så det är dags att börja träna på riktigt. Koppelpromenaderna á la Cesar Milan går bara bättre och bättre, snart är hon lika avslappnad som gammel-huskyn. Men det känns verkligen att jag inte har tränat hund på allvar under en lång tid. De där små knepen och stegen som gör träningen riktigt rolig och enkel är inte så lättåtkomliga där bak i hjärnan.

Kia har föresten lekt bra med Noname för första gången idag. Hittills har leken mest bestått av att Kia retar upp Noname genom att springa runt runt alldeles för nära. Som tur var är Kia mycket snabbare så hon har undvikigt riktigt hårda åthutningar. Idag kastade jag lite pinnar åt dem och då fick Noname jaga Kia för en gångs skull. Förmodligen har Noname blivit fräshare i kroppen efter att jag har börjat ge henne glucosamin. Hon har nämligen lite pålagringar i lederna och jag misstänker att hon ser sämre nuförtiden också. Sommarens operationer har tagit hårt på min ängel. På bara några månader har hon åldrats mycket. Men hon har varit pigg länge, nu är hon ju ändå 9 år.Efter att ha matat Kia halvmätt på frolic hade hon ändå inte fattat konceptet med att sätta tassen på musmattan när jag säger till. Kanske är det lika bra att vänta med den petiga träningen tills efter at hon har löpt färdigt. Tikarna brukar ju få mer eller mindre koncentrationssvårigheter under löpen. Som tur är gäller det bara sånt som matte säger och inte viktiga saker som att leta efter någonting att jaga.

RSS 2.0